Feladataink

Get Adobe Flash player

 

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

Észrevétel a "vita a munkanapok számításáról" c. íráshoz

2008.11.15. 06:42

Olvasói levél

Enzsöl Róbert Úr
Társelnök

Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete
Budapest, Teleki Blanka u. 15-17

Tisztelt Társelnök Úr!

A nyílt vonal 10. számában általad jegyzett „vita a munkanapok számításáról” írásodhoz néhány észrevételt szeretnék tenni.

Elöljáróban annyit, hogy az utóbbi időben egyre többször azt tapasztalom, hogy a munkáltatói oldal egy
„kificamodott gondolkodásmóddal, ravaszkodással, jogászkodással” közelít meg egy-egy munkaügyi jogszabályt, például a munkanap fogalmát, a munkaidő és pihenő idővel kapcsolatos előírásokat.

Az átirányítást pedig igen gyakran burkolt béremelésre használják, helyettesítést fizetnek ott, ahol a helyettesítés törvényi feltételei nem állnak fenn.

Az írásod következő részével maradéktalanul egyet értek. „A PVDSz álláspontja szerint - épp úgy, mint a szabadság kiadás esetében - a munkavállalókat munkaidő-beosztásuktól függetlenül azonos helyzetbe kell hozni. Abból származóan, hogy a munkavállaló munkaidő-beosztása mi- lyen, sem előny, sem hátrány nem származhat a munkanapok számítása tekintetében.”

Az írásod többi részéhez az alábbi észrevételeim vannak:
  • Véleményem szerint az Mt. és Tbj. jogszabályok kellőképpen meghatározzák a munkanap fogalmát és az alapesetektől eltérő helyzetekre is kellő útmutatást ad. A pihenő napok és a munkaszüneti napok kivételével minden nap munkanap. Ebből az is következik, hogy a munkaidő keretben foglalkoztatott munkavállalók munkanapja nem hétfőtől péntekig tart. A Ksz 40. § módosítása után a 400 Ft-os összeget csak hétfőtől-péntekig fizetnek a nappalos szolgálat után. Pedig a lényeg az, hogy biztosítják, vagy nem a munkaközi szünetet.
  • Az Mt.-ben a munkaidőkre vonatkozóan olyan koogens szabályok vannak, amiből teljesen egyértelműen következik, hogy egy munkanap munkaórában kifejezve megegyezik a munkavállaló munkaszerződése alapján meghatározott napi teljes munkaidő hosszával függetlenül attól, hogy általános munkaidő-beosztásban, vagy általánostól eltérő munkaidő keretben teljesíti a munkaszerződés alapján teljesítendő kötelező munkaidőt. Az Mt. a napi meghatározást teszi a munkaidő alapegységének, azaz az Mt. 117. §, illetve a KSZ 22. § -ban meghatározott teljes napi munkaidőt.
  • Eddig a MÁV Zrt.-nél sem okozott gondot, hogy a munkaidő keretben foglalkoztatottak rendes munkaidejét hogyan kell megállapítani. (Ksz. 23. § (2))
  • Ebből a szabályból teljesen egyértelműen megállítatható a munkaidő keretben foglalkoztatott munkavállalók átirányítással töltött munkaidejük alapján a munkanapok száma. Az átírányítással töltött munkaidőt át kell alakítani munkanappá, az osztószám pedig a napi teljes munkaidő hossza. Csak így biztosítható az egyenlő bánásmód követelménye.
  • A fentiekből egyértelműen következik, hogy azonos napi teljes munkaidő esetében az átirányítással teljesített munkanapok száma nem térhet el attól függően, hogy nappalos, vagy fordulós munkaidőbeosztásuk van.
  • Azzal sem értek egyet, hogy a „A hatályos szabály (KSz. 58/A. § 7.) mindössze a tartós fordulós túrba állást kezeli oly módon, hogy az éjszakai klasszikus beosztást (18-06 óráig) 2 munkanapnak tekinti.” Ugyanis, ha osztott munkaidő van és az 00-04. óráig tart, akkor ez bizony csak egy munkanap. Akkor is egy munkanap, ha például 24/72-es beosztású munkarendben a munkavállaló 06-06.-ig teljesít szolgálatot és osztott munkaideje 00-04.- óráig tart. Bizony a (KSz. 58/A. § 7.) alapján ez is csak egy munkanap. Ennek ellenére még soha nem fordult meg senki fejében, hogy a ténylegesen teljesített 20 óra munkaidőt egy nap rendes szabadságnak számítaná.
  • Azzal sem értek egyet, hogy a munkáltatói álláspont szerint - bár jogszabályellenes helyzet nem áll fenn. Véleményem szerint sajnálatos módon mind a (KSz. 58/A. § 7.), mind a (KSz. 40/A. § 7.) jogszabályellenes. Mégpedig azért, mert sérti az Mt. 5. § (1) Mt. 13. §(3), Mt. 122. § és az Esélytv. 21. § előírásait.
Az a kérésem, hogy ha valami szakmai tévedést, vagy helytelen értelmezést találsz észrevételeimben, akkor jelezz, hogy változtatni tudjak az álláspontomon.

Szabadbattyán, 2008. október 29.

Üdvözlettel:

Bátori István