Feladataink

Get Adobe Flash player

 

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

Figyelem! Így változnak a munkába járás szabályai

2010.04.08. 05:41

Jog

A szabályok módosulnak májustól, az alapelv viszont változatlan: munkába járás címén továbbra is csak akkor kell utazási költségtérítést fizetni, ha a dolgozó lakóhelye (tartózkodási helye), illetve munkahelye más-más településen van.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés egységes lesz május elsejétől: a vonat és a busz esetében is legalább 86 százalékot kell fizetnie a munkaadónak. A vonatkozó kormányrendelet pontosít több fogalmat is. (Az eddigi, 1993 óta hatályos kormányrendelet óta sok minden megváltozott, ezért állt elő a munkaügyi tárca az új javaslattal.) Az alapelv viszont változatlan: munkába járás címén továbbra is csak akkor kell utazási költségtérítést fizetni, ha a dolgozó lakóhelye (tartózkodási helye), illetve munkahelye más-más településen van. Munkába járásnak minősül a közigazgatási határon kívülről, illetve az országhatáron kívülről a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye közötti helyközi (távolsági) utazással történő napi munkába járás és a hétvégi hazautazás.

Amíg a hatályos szabályok nem részletezik a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre jogosultak körét, addig májustól költségtérítésre jogosultnak minősülnek a munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaviszony alapján foglalkoztatott személyek, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, a bírók, az ügyészek, az igazságügyi alkalmazottak, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai. Újdonság, hogy május 1-jétől költségtérítés csak a magyar, illetve az EGT-állampolgárok számára adható – állapította meg az RSM DTM Hungary tanácsadó cég. A rendelet a külföldön lakó munkavállaló hazautazását is munkába járásnak minősíti.

A költségtérítés a jelenleg is meghatározott közösségi közlekedési eszközök mellett a napi munkába járás és a hétvégi hazautazás esetében a menetrend szerint közlekedő hajókra, kompokra és révekre, valamint hétvégi hazautazásnál a légi közlekedési járművekre váltott bérlet, illetve menetjegy alapján is elszámolható. Változás a korábbi szabályokhoz képest, hogy a munkáltatóknak a költségtérítés szempontjából már nemcsak a teljes árú, hanem a kedvezményes menetjegyet és bérletet is el kell fogadniuk.

Továbbra is csak a bérlet vagy a jegy leadása kötelező, és nincs szükség sem a munkavállaló, sem pedig a munkáltató nevére szóló számla beszerzésére. Új előírás viszont, hogy a dolgozónak a költségtérítés igénybevételével egy időben nyilatkozatot kell tennie a lakóhelyéről és tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy ezek közül melyik címről jár be a munkahelyére.

(Forrás: napi.hu)