Feladataink

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

Szakszervezetek: jöhet a minimálbér emelés, diplomás bérminimum...

2018.10.09. 12:20

Közérdekű

190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot javasol a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége még dolgozik a szám szerinti javaslaton, ami biztos, két számjegyű emelést vár - értesült az InfoRádió.

Legkorábban november-decemberre kész lesz a Magyar Szakszervezetek Szövetségének béremelési javaslata, ezután egyeztethet róla a kormány és az ágazati képviselők. Kordás László, a szervezete elnöke, annyit már most el tudott mondani, hogy jelentős emelést szeretnének elérni, azaz mind a minimálbért, mind a garantált bérminimumot tekintve két számjegyű növelésre tesznek javaslatot.

"Számításaik szerint ugyanis miközben az átlagbér nő, a dolgozók közel kétharmada úgy érzi, nem keres annyit, mint amennyit a publikált átlagjövedelem jelent."

Ezen felül az InfoRádió beszámolt arról is, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete 190 ezer forintos minimálbért és 247 ezer forintos szakmunkás bérminimumot szeretne 2019. január 1-jétől. Emellett diplomás bérminimumot is bevezetnének a közszférában, ez bruttó 321 ezer forint lenne.

(Forrás: www.penzcentrum.hu)