Feladataink

Get Adobe Flash player

 

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

2009. július

2009.07.30. 09:18

VÉT

A június végén – a MÁV Zrt. új, bérelt székházában (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60) – megrendezett ülésen a Vasúti Érdekegyeztető Tanács a június végén felröppent sajtó hírek értelmezését kísérelte megtárgyalni:

Ezek szerint megvalósítás előtt áll a „holding koncepció”, a vasutat több, önálló cégbe szerveznék: a MÁV-ból kiválna a MÁV Pályavasút-működtető Zrt., a MÁV Zrt. feladatainak egy részét a MÁV Vagyonhasznosító Zrt. venné át. A pályavasúti társaság csak a pályavasúti működéshez közvetlenül kapcsolódó ingatlanokat kapná meg.

A MÁV Vagyonhasznosító Zrt.-hez kerülne a többi, köztük a MÁV ingatlanjainak legpiacképesebb halmaza.

A MÁV-Trakció Zrt.-vel és a MÁV-Gépészet Zrt.-vel kapcsolatban felmerült a privatizáció lehetősége.

A MÁV-START Zrt. az átalakítás után az elővárosi és távolsági vasúti közlekedésben venne részt, a mellékvonalak kezelését pedig regionális szolgáltatókra bíznák.

Az ülés – immár sokadik alkalommal – fulladt botrányba, mivel a téma megtárgyalását kezdeményező VDSZSZ teátrális jelenetek közepette elhagyta a termet.
 
Történt ugyanis, hogy a sajtó hírek megalapozottságát alátámasztó „dokumentumokkal” állítólag rendelkező szakszervezet megsértődött, miután a többi résztvevő – a szakszervezetek és a munkáltató – arra kérte, hogy ha van, akkor az erre vonatkozó írásos anyagait adja át.

A VDSZSZ erre nem volt hajlandó, így érdemi megbeszélés nem folyhatott.

PVDSz