Feladataink

Get Adobe Flash player

 

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

Emelkednek a minimálbérek: így reagáltak a szakszervezetek...

2018.12.31. 07:46

Közérdekű

Bruttó 149 ezer forintra emelkedik jövőre a minimálbér, a szakmunkás bérminimum pedig 195 ezer forint lesz. Ez 8 százalékos emelést jelent 2018-hoz képest. A felek már a 2020-as minimálbér növekedésről is megállapodtak. Annak mértékét ugyancsak 8 százalékosra tervezik. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá a megállapodást.

Az idei emeléssel megegyező, vagyis 8 százalékos minimálbér növekedésről állapodtak meg a küldöttségek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Eszerint a minimálbér jövőre bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedik. Az idei mértékekkel Magyarország itt állt nemzetközi összehasonlításban.

A kormány képviseletében Varga Mihály azt mondta: elégedett a megállapodással és az emelés mértékével is.

"Ezt egy nagyon fontos, pozitív értéknek tekintjük, amely azt mutatja, hogy a szociális partnerek között megvan az az összhang és megvan az a felelősségérzet, amelyik egy ilyen megállapodás kialakításához szükséges” – vélekedett a pénzügyminiszter.

A munkaadók képviselője azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években nagyobb ütemben nőttek a reálbérek, mint a vállalkozások bevételei. „A magyar gazdaság termelékenysége csak kb. 5 százalékkal, és gyakorlatilag az infláció is 5 százalékkal növekedett. Tehát ez egy nagyon jelentős reálbér növekedés volt, egy nagyon jelentős kiigazítás volt, miközben a vállalkozásoknál a források nem bővültek ilyen mértékben” – mondta Híradónknak Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A munkavállalók nevében megszólaló szakszervezeti vezető szerint kétszámjegyű emelésnek számít a nyolc százalék. A felek ugyanis már a 2020-as minimálbér emelésről is megállapodtak, ami a tervek szerint ugyancsak 8 százalék lesz. „Ezzel a megállapodással két évre szólóan a munkavállalók több mint 17 százalékos béremelésben részesülnek, amely a munkavállalói oldalnak követelménye is volt, hiszen azt tűztük ki célul, hogy legalább 2 számjegyű béremelés legyen” – erről beszélt Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség valódi kétszámjegyű emelést akar, továbbra is. Ezért nem írták alá a megállapodást, és jogilag nem is tekintik érvényesnek azt.

„Ez a megállapodás szerintem egy kényszer megállapodás a kormány részéről, hogy megmutassa az országnak, hogy igenis tárgyalnak a bérekről, én pontosan ezt tudom cáfolni, nem tárgyaltak és ez nem érdemi megállapodás a Magyar Szakszervezeti Szövetség részéről” – szögezte le Székely Tamás, a szövetség alelnöke.

Ennek ellenére vasárnap délután megjelent a jövő évi minimálbért és a garantált bérminimumot rögzítő kormányrendelet vasárnap a Magyar Közlönyben. A rendelet január 1-jén lép hatályba.

(Forrás: www.atv.hu)