Feladataink

Get Adobe Flash player

 

Get Adobe Flash player


 

Hírek, aktualitások

Vasutat kap a BMW-gyár...

2019.03.22. 10:09

Vasút

Megkezdődött a leendő BMW-gyár területének előkészítése. Ennek jele, hogy a MÁV vágányzári információ keretében közölte, április 1-jétől jú­lius 7-ig és július 12-től december 14-ig a Debrecen–Balmazújváros állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 108-as számú, Debrecen és Füzesabony közötti vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, Debrecen–Balmazújváros állomások között pedig vonatpótló autóbuszok járnak majd.

A Derke – Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület közleménye szerint a vágányzár már a BMW-gyár vasúti kapcsolatának előszítésével áll kapcsolatban. Tény, hogy kormányhatározat rendelkezik a leendő gyárnak helyet adó északnyugati gazdasági övezet kialakításával összefüggő infra­struktúra-fejlesztésekről.

Ennek keretében el kell végezni a 108-as vasútvonal Debrecen és a megépülő konténerterminál közötti szakaszának részleges kétvágányúvá fejlesztését, villamosítását, korszerűsítését és becsatlakozását a 100-as vasútvonalra 2021. szeptember 30-ig. (A 100-as a Budapest–Szolnok–Debrecen vasúti fővonal, amelynek Ebes és Debrecen közötti szakaszát jelenleg is korszerűsítik.)

A kormány a vasúti mellett egyéb, a BMW-gyár helyszínét, valamint a Debrecen és térsége fejlesztését szolgáló közlekedési infrastruktúra- és közműberuházásokat irányzott elő.

Az ­M35-ös autópályán új csomópontot kell létrehozni Debrecen–Józsa térségében. A 33-as számú főutat az ­M35-ös autó­pálya és 3316. jelű összekötőút közötti szakaszán 2×2 sávosra szükséges bővíteni. Az ipari park területe körül 2×1 sávos utat kell építeni, és azt elvezetni Debrecen–Nagymacs és Debrecen–Józsa felé. Ki kell alakítani a debreceni közforgalmú logisztikai és konténerterminált, amely része lesz az országos intermodális konténerterminál-hálózatnak.

A kormányhatározat emellett rendelkezik a terület gáz- és villamosenergia-ellátásának biztosításáról, a csapadékvizek elvezetéséről, a csatornázásáról, illetve távközlési hálózat kiépítéséről. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a BMW Group új autógyárat épít Debrecen mellett, évente 150 ezer járművet gyártanak majd, és ezer munkahelyet hoznak létre.

(Forrás: www.magyarnemzet.hu)